'De leeuw in de muis' is een mooi prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Gaat hem dat lukken?

Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit. 


Bang zijn is heel gewoon. Maar niet "durven" bang zijn, dat is pas erg.
Dus ben je dubbel-bang. Want niemand mag het weten. Je bent alleen met je angst.
Héél erg is dat.
Pol de muis is verschrikkelijk bang en weet niet hoe hij zijn angst kan
overwinnen. Als hij niet per sé de flinkerd hoeft te zijn, voelt hij zich
al stukken beter. Dit boek is een lang gesprek tussen Pol en een kind.
de tekst en de tekeningen zijn een onverbrekelijk geheel


Ben jij weleens bang voor nieuwe dingen? Dat heeft Klaar ook! Zeker als ze moet leren vliegen. Misschien maken dingen die je denkt jou bang? Dan lijk je meer op Klaars vrienden Boris of Arthur.  Iedereen is soms bang. Dat is heel normaal. 

 

In dit boek vind je vijf zachte (voorlees)verhalen over bang zijn, piekeren, vriendschap en troost.
Joke Benoot is kinderpsychologe en weet dus heel goed hoe ze iedereen kan helpen die wel eens bang is. Via de verhalen en de lieve tekeningen van Wen Sylvestre kan je dit herkenbare gevoel duiden en concreet maken. Om voor te lezen vanaf 7 jaar. Om zelf te lezen van wanneer jij daar zin in hebt.


 

Emiel is niet verlegen – hij is stil. Van buitenaf lijkt Emiel misschien timide en verlegen, maar vanbinnen bruist hij van de fantasie. Volwassenen en zelfs andere kinderen zien Emiel dan misschien als het verlegen kind dat nooit zijn vinger opsteekt, maar wij weten dat Emiel eigenlijk een avonturier van de zeven zeeën is, een dappere ontdekkingsreiziger, en bevriend met allerlei wilde beesten.

 

Dit verhaal eert en viert de schoonheid van jezelf erkennen om wie je werkelijk bent. De wereld van Emiel toont ons dat de gedachten van een stil kind net zo rijk, uitgebreid en dapper kunnen zijn als dat van elk ander (meer extrovert) kind.


Verlegen Vera’ gaat over heksje Vera, een meisje met twee prachtige rode vlechten. Vera is verlegen, wat helemaal niet gek is, want elk kindje is wel eens verlegen. Maar wanneer Vera verlegen is, lukt het haar niet om te praten. Hoe hard ze ook haar best doet, hoe dapper ze ook probeert te zijn, de woorden komen niet, of toch wel?

‘Verlegen Vera’ is een mooi vormgegeven boek over vriendschap, verlegen en dapper zijn. Het laat ons zien dat ook als je verlegen bent, je vriendjes kunt maken. En wist je dat daar helemaal geen woorden voor nodig zijn?


 

Sarahs moeder wil oma verrassen met een zelfgebakken taart. Alleen zien de recepten in haar kookboek er hartstikke moeilijk uit. Ze durft niet meer. Sarah vertelt mama dat ze het toch moet proberen. Mama gaat aan de slag, maar het gaat steeds mis. De cake brandt aan, de slagroom stijft niet op en als de taart klaar is, is hij eigenlijk heel saai. Mama wil iedere keer opgeven, maar dan zegt Sarah 'van proberen kun je leren'. Dat zeiden papa en mama ook altijd tegen haar toen ze leerde fietsen zonder zijwieltjes, het alfabet uit haar hoofd probeerde te leren en zelf haar veters probeerde te strikken. Zal het ze samen lukken om een heerlijke taart te maken?


 

Hoi, ik ben Jessy en ik heb selectief mutisme. Dan durf je op school niet of maar heel weinig te praten, maar thuis doe je het wel gewoon. In Lekkere kletskoppen?! ga ik je er veel meer over vertellen. Dat doe ik niet alleen, maar samen met Milas, Eef en Sam. Ik wist helemaal niet dat selectief mutisme bij meer kinderen voorkomt, ik dacht altijd dat het aan mij lag. Ik vind het fijn om te weten dat er meer kinderen zijn zoals ik en om te horen hoe zij met bepaalde dingen omgaan. We gaan nog veel meer over onszelf vertellen in dit boek. Lees je mee?


Er was eens een meisje, Lotte heette ze, dat gek was op bruine beren. Bruine beren zijn hele mooie, vriendelijke dieren. Net als het meisje zelf, dat was ook lief. Jammer genoeg waren er geen beren waar zij woonde. Lotte had alleen beren in dierentuinen gezien, maar dat vond ze een beetje zielig.

Lotte was erg verlegen en ging vaak stilletjes ergens alleen zitten. In haar land waren bijna geen watervalletjes, maar ze had er toch een gevonden en daar zat ze dan een beetje te dromen.

Op een dag gebeurde er iets heel bijzonders toen ze bij het watervalletje zat. Ze kreeg bezoek van een dier dat heel ver gereisd had!


Reni is een meisje met veel verhalen in haar hoofd. Haar woorden vinden soms hun weg niet naar buiten. Ze blijven hangen in de kronkels van haar woordenbuis. ‘Slik eens’, zegt mama. ‘Glij naar beneden met de woordbellen op je schoot’, stelt haar vriendin Sarah voor. Dat durft Reni niet. Samen met dokter Uil en haar beste vrienden, Sarah en Harun, zoekt Reni een uitweg.